Frans Douw

Frans Douw (61)

Strategisch Adviseur

Een opgeruimde metgezel en gelijkwaardige gesprekspartner

 

 

• Op uw weg om met uw organisatie/initiatief/project een effectieve en duurzame bijdrage te leveren. Ik houd van een ingewikkelde maatschappelijke en/of bestuurlijk/politieke omgeving.

• Op uw eigen unieke weg naar herstel en verdere ontwikkeling, bijvoorbeeld in uw werk. Ik reflecteer vanuit een brede achtergrond en ervaring.

Mijn lieve moeder zei het al: “Een geschikte school voor jou bestaat niet”. Na twee keer van school te zijn gestuurd ben ik op mijn zestiende gaan werken. Een ‘selfmade man’. Mijn profiel: een onafhankelijk denkend persoon en ook een buitenbeentje, een non-conformist. Ik kan slecht tegen onrecht en ongelijkheid en mijn leven staat in het teken van “werken aan herstel”.

Van mijn 20e tot mijn 60e heb ik gewerkt in “totaalinstituten”: jeugdinrichtingen, het Pieter Baan Centrum en het gevangeniswezen. Als begeleider, afdelingshoofd en bijna dertig jaar als directeur. Daarnaast ben ik al heel lang coach en actief geweest in de politiek.
Sinds 1995 ben ik betrokken bij internationale kennisuitwisseling op het gebied van forensische psychiatrie en gevangeniswezen en reis ik regelmatig over de hele wereld. Toon Walravens en ik stichtten in 2011 de Stichting Herstel en Terugkeer. Deze stichting brengt slachtoffers, daders, gezinnen en professionals bij elkaar.

Herstel zie ik als het een plek geven van het onrecht dat je anderen hebt aangedaan en ook het onrecht dat jou is aangedaan. Iedereen heeft recht van spreken en herstel is mogelijk als alle betrokkenen erkend en gehoord worden. Herstellen doe je zelf, maar kun je niet alleen.